A szervertermek speciális gondoskodást igényelnek

A modern digitális világban ahhoz, hogy az online, vagy belső céges folyamataink gond nélkül működjenek internetes, illetve intranetes szerverek sokaságára van szükségünk. Aki informatikával foglalkozik, tudja ezt, ahogy azt is, hogy a szerverszobában egységes hőmérsékleti viszonyokat kell biztosítanunk, hogy megfelelő legyen a szerverpark működése.

A szerverszoba esetében az optimális hőmérsékletnek 20-22 Celsius fok között kell lennie, ezt pedig már csak éghajlati sajátosságok miatt sem egyszerű minden esetben biztosítani. Egy szerverszoba esetében egyáltalán nem kielégítő a háztartási, vagy lakossági használatra kialakított klímaberendezés, és ennek több oka van. A berendezések működés közben rengeteg hőt termelnek, és ez a nyári időszakra ugyanúgy érvényes, mint a télire.

Azok a légkondicionáló berendezések, amelyeket nyáron használunk, arra lettek kitalálva, hogy plusz 30-40 Celsius fokos melegben biztosítsák a kellemes hőmérsékletet. Télen ezek a klímák, nem hogy nem működnek jól, a nagy hőmérséklet-egyensúlytalanság miatt egyenesen tönkremennek, eljegesednek.

A megfelelő hűtőberendezés, és az állandó, egyenletes hőmérséklet létfontosságú a szerverek szempontjából. A szerverterem hőmérsékletének folyamatos egyensúlyi helyzetén túl az adott helyiség levegőjének páratartalmát is lecsökkentik. A szerverek élettartamára döntő befolyással van a hőmérséklet és a páratartalom, ezért nagyon fontos, hogy biztosítva legyen a megfelelő hűtőrendszer telepítése.

Szerverszobak hutese klimafaktorhu2

Külön jó, ha olyan gépet választ a szerverterem tulajdonosa, amely a hűtés és a páramentesítés mellett még a port is megszűri, az ugyanis szintén nem tesz jót a szervereknek, ha számottevő por kerül a terem levegőjébe. Éppen ezért a nyitott ablak, vagy a ventilátor használata még a hidegebb éghajlatok szervertermei esetében sem működőképes, a helyiségeknek kell annyi zártság, hogy a berendezések élettartamára káros por ne kerülhessen be a szobák levegőjébe.

Az világos, hogy komoly teljesítményű, többfunkciós gépekre van szükség a szerverteremben. Azt azonban, hogy valójában milyen teljesítményt, vagy inkább hány darab hűtőgépet igényel a szerverterem, minden esetben csak a terem és a szerverek paraméterei tekintetében lehet meghatározni.

Amennyiben szerverteremmel kapcsolatos tanácsadásra van szüksége, kérjük, hogy keresse fel szakértő kollégáinkat az elérhetőségeinken!

Email címünk:
info@klimafaktor.hu

Telefonos elérhetőségeink:
Központi: +36 1 253 0394
Mobil: +36 20 398 1212, +36 20 358 5756

Vagy küldjön üzenetet weboldalunkon keresztül: klimafaktor.hu/kapcsolat

 

 

Megosztás: