Otthoni párátlanítás klímával

Párátlanítás klímával otthonunkban? Nem muszáj ablakot nyitni, ha túl párás a levegő

 

Aki az elmúlt 15-20 évben újította fel a lakását, építkezett, vagy csak energetikai szempontok miatt lecserélte a nyílászárókat, minden bizonnyal megtapasztalta az eljárás negatív következményeit. A fűtési költségek örvendetes csökkenése mellett óhatatlanul megjelenhetnek penészfoltok a falakon, ami a tökéletesen szigetelő ajtók és ablakok miatt előforduló jelenség, de erre is van megoldás.

 
A felelős nem elsősorban a légzárás tekintetében egyértelműen magasabb szintet képviselő műanyag keretes ablak. A penészfoltok és a kellemetlen közérzet a páratartalom nem megfelelő mértékének tulajdonítható.

Egészségügyi szempontok miatt a páratartalom 40-60% közötti mértéke mondható ideálisnak. Abban az esetben, ha a páratartalom mértéke az előbbi érték alá esik (például télen egy autóban, dübörgő fűtés mellett), akkor a száj és az orr gyors kiszáradását érezhetjük, ha viszont 60% fölé emelkedik, akkor nehéz, fullasztó érzésünk lehet.

 

A páratartalomnak azonban nem csak a jó közérzet szempontjából van kiemelt jelentősége.

 

A huzamosabb ideig túl párás helyiség a sarkaiban, falain megjelenő penész esztétikailag enyhén szólva sem kívánatos, ráadásul az atkák és más gombák számára is ideális terepet biztosít. Természetes jelenség a lakás túlzott párásodása, Főzés, fürdés, a kinti hőmérsékleti változása, több ember tartózkodása egy helyiségben, illetve a „túl jól” záródó ablakok tehetőek ezért felelőssé, a gyakori szellőztetés azonban nem minden esetben jelent megoldást a problémára.

A klímaberendezések kapcsán a legtöbben csak nyári használatra és hűtésre gondolnak, pedig a légkondicionálók nem csupán a hideg levegő befúvására jók. Bizonyos klímák alkalmasak a levegő párátlanítására is, ennek köszönhetően pedig – köszönhetően az automatikának – folyamatosan szinten tartható egy bizonyos páratartalom. A párátlanító funkció kivonja és elvezeti a levegőből a felesleges nedvességet anélkül, hogy jelentős mértékben csökkentené a szoba hőmérsékletét. Gazdaságosabb és egészségesebb megoldás a pára elvezetésére a szellőztetésnél, és ez különösen igaz a hideg, téli hónapokra.

 


 

Tekintse meg akciós klímacsomagjainkat, amelyeket most ingyenes beszereléssel ajánlunk!

AKCIÓS KLÍMACSOMAGOK BESZERELÉSSEL >>

klimacsomagok ingyenes beszerelessel

Megosztás: