Miért párásodik a lakásom? – Párásodás kérdések és válaszok!

Párásodás: “Miért párásodik a lakásom? Mennyi az ideális páratartalom?”
Rengetegen kérdezik tőlünk több csatornán keresztül, ezért hasznosnak láttuk összeszedni a válaszokat egy cikkben

 

Pára előnye és hátránya

A túl párás lakás egészségtelen.


 

A fűtési szezonban a modern építészetnek köszönhetően slágertéma a lakásban uralkodó párásodás, páratartalom. Ami régen a kicsit szellősen záródó ajtók és ablakok mellett nem jelenthetett problémát, az ma már szinte külön iparágnak ad megélhetést – ez pedig a fokozott páratartalom miatt előforduló problémák kezelése.

Nincs egy egzakt, mindenki által elfogadott és minden ember számára ideális páratartalmi érték. Tényleg igaz, hogy minden ember más és más, életkortól, élethelyzettől, lakókörnyezettől, stb., nagyon sok mindentől függ, hogy ki milyen páratartalmi értékkel bíró helyiségben érzi jól magát.

A megfelelő páratartalom összefügg a szobában uralkodó ideális hőmérséklettel, ami a szakemberek szerint a nappaliban 21 °C, a hálószobában 18-19 °C, a kisgyermekeknél pedig utóbbinál 1-2 °C-kal melegebb.

Rendszeresen beszélgetünk a vevőinkkel, ezért tapasztalatból tudjuk, hogy sokan úgy próbálnak védekezni a magasabb páratartalom ellen, hogy egy kicsivel jobban felfűtik a szobát a kelleténél. Ezzel lényegében „kiszárítják” a szobát, de igazság szerint ez egyáltalán nem jó megoldás.

A száraz levegőjű helyiségekben az orr, a száj és a torok érzékenysége, illetve száraz köhögés tapasztalható. És akkor nem is beszéltünk azokról a baktériumokról, amelyek száraz környezetben szaporodnak.

A lakókörnyezet páratartalmára is ugyanaz igaz, mint az élet nagyjából bármelyik területére: a szélsőséges értékek elkerülésével, a középút megtartásával érezhetjük magunkat igazán komfortosan és persze biztonságban.

Általánosságban elmondható, hogy az ideális páratartalom 40 és 60 százalék közötti, az efölötti érték szintén gondokat okoz. A túl magas páratartalommal bíró helyiségekben alakulhatnak ki az esztétikailag és egészségügyi szempontból is komoly gondot jelentő penészfoltok a falakon. A túl párás levegő számos gombafaj szaporodásának, valamint különböző allergiás megbetegedések kialakulásának kedvez.

A poratka és az egyes penészgombák elterjedését páramentesítő készülékek használatával, vagy a klímaberendezés párátlanító funkciójával előzhetjük meg.

 

Megosztás: