Legionella baktérium. Avagy miért is nélkülözhetetlen a klíma karbantartás

A légiós betegségek nem csak a légiósokra jelentenek veszélyt

A légiós betegség okozója a legionella baktérium, amelyet azonban nem csak légiósok kaphatnak el. A legionella mindenhol megjelenik, ahol pangó meleg víz található, de csak vízpermet formájában lehet(!) halálos. Védekezni mindenképp szükséges ellene, de szerencsére ez egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák.

A legionella baktérium a tudomány jelenlegi állása szerint nem terjed emberről-emberre és dacára annak, hogy a háztartási melegvíz-rendszerek közel 90 százalékában megtalálható, nem jelent veszélyt mindenkire.

A légiós betegséget a levegőbe porlasztott vízcseppek okozzák, a legionella baktérium így tud a tüdőbe jutni. Egyéb formában nem jelent veszélyt az emberre, de a fertőzött permetet belélegezve a baktérium egészen a léghólyagocskákig jut el, és ott atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A betegség terjedésének sajátossága miatt különösen veszélyesek ilyen szempontból a szökőkutak, pezsgőfürdők, az akvárium és a kerti locsoló. Természetesen ide kell sorolnunk a nem megfelelően karbantartott klíma- és párásító berendezéseket is.

Legionella fertőzés

A legionella baktérium nem csupán a tüdőgyulladás miatt veszélyes az emberi egészségre. Maga a légiós betegség „csupán” kellemetlen tünetekkel jár, az esetek döntő többségében gyors lefolyású. Általában az enyhébb tünetek (láz, fejfájás, végtagfájdalom) spontán rendeződnek, mondhatni „átszaladnak” a betegen.

Az enyhébb megbetegedést a fentiek miatt nagyon nehéz felismerni. Ennél súlyosabb változata, amikor nemcsak tüdőgyulladástól szenved a beteg, de a súlyos megbetegedés mellé tudatzavar, hasmenés, száraz köhögés és nehéz légzés is társul.

legionella baktérium

 

Nincs ellenszer

A legionella megbetegedést nem lehet megelőzni oltással, magát a baktériumot kiirtani pedig gyakorlatilag lehetetlen. Kezelni azonban lehet a betegséget, de nagyon fontos, hogy időben forduljon orvoshoz, aki tapasztalja magán a tüneteket. Ilyenkor a megfelelő kezeléssel, 2-3 hét alatt gond nélkül elérhető a gyógyulás.

Legionella baktérium. Avagy miért is nélkülözhetetlen a klíma karbantartás

 

A legjobb megelőzni a bajt

A sors iróniája, hogy a légiós betegséget egy olyan esetről nevezték el, amikor egy veterán legionárius gyűlésen 182-en megbetegedtek és sajnos 29-en meg is haltak. A megbetegedéseket a klímaberendezés nem megfelelő karbantartása okozta, azért betegedtek meg csaknem kétszázan, mert a gyűlésnek helyet adó szálloda nem fordított elég figyelmet a klímaberendezés rendszeres és alapos takarítására.

Látható, hogy a legionella baktériumot nem szabad félvállról vennünk. Fontos a rendszeres és alapos karbantartás, csupán ennyi kell a megelőzéshez!

Ön kitisztíttatta már a klímaberendezését? Egyeztessen időpontot velünk!

Email címünk:
info@klimafaktor.hu

Telefonos elérhetőségeink:
Központi: +36 1 253 0394
Mobil: +36 20 398 1212, +36 20 358 5756

Vagy küldjön üzenetet weboldalunkon keresztül: klimafaktor.hu/karbantartas

a klímák egészségügyi kockázata

 

Megosztás: