Amit a fan coil klímaberendezésekről tudni kell

A fan coil berendezés egy kevésbé népszerű, kevesek által ismert fűtési rendszer. Érdekes külseje hasonlít egy radiátorra ám a látszat csal –hiszen egyaránt alkalmas hűtésre és fűtésre is, valamint emellett rendkívül költséghatékony is.

Lássuk a fan coil részleteket!

Szakmai körökben ezt a megoldást hűtő-fűtő radiátornak, ventilátoros konvektornak, vagy hűtőkonvektornak is nevezik. Leegyszerűsítve a működési elvét, egy olyan radiátorról van szó, amelybe egy ventilátort helyezünk, majd egy műanyag fedőlappal beburkoljuk. Belül lamellás hőcserélő felület található, ami a ventilátorral áramoltatja a levegőt.

A hőcserélő felületükön apró barázdák kerültek kialakításra. Ezáltal rendkívül praktikusan a többszörösére sikerült növelni a hőleadó felületet, gyarapítva ezzel a készülék mellett letett voksokat.

Előnyös kialakításuknak köszönhetően, hasonlóan a klímakészülékekhez, hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. Ám a működtetésükhöz mindenképpen szükséges a hőszivattyúrendszer megléte –így, a klíma valószínűleg egyszerűbb megoldásnak minősül.

Igaz, a szerkezet drágább, mint a hagyományos radiátor, a beépítési költsége mégis körülbelül ugyanannyi. Hosszútávon a radiátorokkal szemben számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: elég egy rendszert kiépíteni, nincs szükség külön radiátorra és klímaberendezésre is. Alacsony hőmérsékleten, kevés vízzel tudjuk elérni a kívánt hőmérsékletet, rendkívül csendes működés mellett! Kiváló lehetőségeiből adódóan megoldható bármilyen helyiségben a használata, mivel létezik fali burkolatos, burkolat nélküli, padlóra irányítható/mennyezeti burkolatos, illetve burkolat nélküli kivitele is.

Fontos tudnunk, hiszen általában az ablakhoz kerülnek az ilyen készülékek, hogy a burkolatuk 100%-ig UV-álló, ezáltal garantáltan hosszútávon megtartják a színüket!

[rev_slider alias="kisokos"]

Megosztás: