A a klímák egészségügyi kockázataival kapcsolatban még ma is sok ellenérzés és tévhit kering a köztudatban. Egyesek tudni vélik, hogy irreális mértékben növelik a háztartás energiafogyasztását, de létezik egy másik csoport is, akik viszont a légkondicionálók egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.

Megvizsgáltuk, hogy mik a leggyakoribb hiedelmek a klímák egészségügyi kockázataival kapcsolatban, és egyúttal arra is reagálunk, hogy ezek közül mi az igaz és mi a hamis állítás.

1. Klímareuma

Mítosz:

A közvélekedés szerint a klíma tehet arról, ha fájnak az ízületeink, vagy egyes izomcsoportjaink. A jellemzően a nyakat és a vállat érintő fájdalom többek szerint a hideg levegőnek köszönhető.

Valóság:

Tény és való, hogy a légkondicionálók elterjedésével megszaporodtak a reumatikus panaszok, de ezeknek csak egy része köszönhető annak, hogy egyesek naponta többször is nagymértékű hőmérsékletkülönbségnek teszik ki magukat. Az állandó stressz, a nem megfelelő testtartás szintén az okok közé sorolható.

Az is igaz ugyanakkor, hogy az indokolatlanul hidegre állított, vagy direkt a munkatársakra irányított levegő nem tesz jót az ízületeknek. A megoldás abban rejlik, hogy minden esetben, a szabadban mérhetőnél csupán 6-8 fokkal állítsuk hidegebbre a klímát, és figyeljünk arra, hogy ne közvetlen kapják a hideg levegőt a kollégák.

2. Légúti panaszok

Mítosz:

A klíma használata óhatatlanul megfázáshoz, köhögéshez, száraz orrhoz és torokhoz vezet. Végeredményben akár komoly megbetegedést és több napos betegszabadságot eredményez.

Valóság:

Amennyiben extrém hidegre állítja valaki a légkondicionálót, akkor valóban előfordulhat megbetegedés, pláne akkor, ha a kinti nagy melegből kimelegedve, izzadtan „esik be” valaki a helyiségbe, irodába.

A nyálkahártyák száraz érzetét „gépi” úton, különböző berendezések segítségével tudjuk orvosolni. Tökéletes megoldást jelent például, ha az adott helyiség levegőjének megfelelő páratartalmáról párásító készülékkel gondoskodunk. Az allergiás panaszokkal rendelkezőknek azonban plusz jó hír, hogy a klímaberendezés a helyiség levegőjét szűri és forgatja, így a kinti világból semmilyen allergén nem juthat a szoba levegőjébe. Bizonyos készülékek ráadásul antibakteriális szűrőkkel vannak ellátva, ami lehetővé teszi a levegő tisztítását a bacilusok megkötésével, megsemmisítésével.

3. Légiós betegség és gombás fertőzése

Mítosz:

A klímától légiós betegséget lehet kapni, ami kritikus esetben halállal is végződhet. A légkondicionáló berendezésben ráadásul elszaporodnak a gombák, amik szintén komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Valóság:

A légiós betegség valóban komolyan kockázati faktor, ugyanakkor tudni kell, hogy csak és kizárólag abban az esetben jöhet szóba, ha a klímaberendezést nem tisztítják megfelelően. A gombás fertőzésekkel ugyanez a helyzet, a klíma rendszeres és szakszerű karbantartásával könnyedén kiküszöbölhetőek ezek a veszélyek.

Összegzés:

A klímaberendezés pont annyira veszélyes, mint bármi más a világon: a szabályok be nem tartásával és a mértéktelen használattal valóban egészségügyi kockázatai vannak. Ha azonban az előírásoknak megfelelően használjuk, tisztítjuk és szakember segítségével karbantartjuk, akkor ezekkel a kockázatokkal szinte nem is kell számolnunk.

a klímák egészségügyi kockázata

Ön kitisztíttatta már a klímaberendezését? Egyeztessen időpontot velünk!

Email címünk:
info@klimafaktor.hu

Telefonos elérhetőségeink:
Központi: +36 1 253 0394
Mobil: +36 20 398 1212, +36 20 358 5756

Vagy küldjön üzenetet weboldalunkon keresztül: klimafaktor.hu/karbantartas

a klímák egészségügyi kockázata

 

Megosztás: